Як виховати сина без батька

На розвиток дитини безпосередній вплив мають батьки. Саме вони є зразками поведінки, а ті вчинки, які роблять мама і тато, для дітей – приклади правильних і неправильних дій. У сучасному світі, на жаль, велика кількість дітей стають свідками насильства у сім'ї. Особливо зараз, в умовах COVID-19, коли родини більше часу проводять вдома, а кількість постраждалих від насильства у сім'ях зросла. Нездорова атмосфера в родині створює ризик для нормального розвитку дитини, порушує права кожного з членів сім'ї. А найуразливішими у ситуації домашнього насилля стають діти. Якщо мати прийняла рішення піти від кривдника та виховувати сина без батька, – це вже перше правильне рішення по відношенню до дитини.

Як домашнє насильство впливає на дитину?

Діти, які стали свідками насильства у стосунках між батьками, мають такі психологічні особливості, з якими потрібно працювати. Насильство в сім'ї має негативний вплив на дитину навіть у тому випадку, коли вона не є об'єктом насильства. Дії кривдника можуть бути лише проти однієї людини, зазвичай жінки (мами). Діти, які є свідками насильства в батьківських взаєминах, схильні до таких емоційних та поведінкових проблем як тривожність, депресія, погана успішність у школі, низька самооцінка, страхи та нічні кошмари, порушення у харчовій поведінці (переїдання або відмова від їжі). Такі діти можуть мати схильність до агресивної поведінки в дитинстві та підлітковому віці, або, навпаки, відрізнятися апатичним ставленням до навколишнього світу та у перспективі мати труднощі у побудові майбутніх сімейних відносин. Якщо ви і ваша дитина перебуваєте в ситуації домашнього насильства – звертайтеся по допомогу. Це не слабкість. Це, навпаки, говорить про силу духу та бажання змінити своє життя та життя дітей на краще.

Рекомендації жінкам потерпілим від домашнього насилля, що виховують сина без батька.

  1. Головне – любов. Звичайно, потрібно дбати про базові потреби. Але часто жінки, на фоні отриманої психологічної травми від домашнього насилля, серйозно ускладнюють собі завдання. Просто продовжуйте любити сина таким, яким він є, і переконайтеся, що він відчуває цю любов, усвідомлює її.
  2. Поясніть дитині і переконайте її, що насильство в жодному разі не може бути виправданим. І жінці, що постраждала від домашнього насилля, і дитині потрібно зрозуміти, що ані вона, ані дитина є причиною насильства.
  3. Жорсткі дисциплінарні методи радше шкідливі, аніж корисні. Такий підхід до виховання травмованої дитини змусить її боятися маму. І якщо хочете зрозуміти, як виховати сина справжнім чоловіком без батька, – потрібно стати для дитини другом, людиною, до якої дитина звернеться за порадою, якій відкриє свою душу і поділиться тим, що болить.
  4. Проявіть довіру. Наприклад, дозвольте самостійно керувати своїм навчанням. Заохочуйте сина до того, щоб він вивчав все, що йому здається цікавим.
  5. Дозволяйте брати на себе відповідальність, але не варто перекладати батьківську відповідальність на дитину. Наприклад, брати участь у спільних справах, наскільки це можливо, та впливати на прийняття рішень.
  6. Визнавайте свою неправоту та помилки, умійте вибачатися. Пробачайте. Загладжуйте свою провину. Це дозволить сформувати ще довірливіші стосунки і навчить хлопця бути відвертим у комунікації.
  7. Зверніться до психолога. Це остання в списку, але, мабуть, перша за пріоритетом порада. Кваліфікований експерт допоможе дитині усвідомити минуле, змиритися з ним та почати працювати над майбутнім.

Жінкам, які постраждали від домашнього насилля, не дає спокою думка, як правильно виховувати сина без батька? Але єдиної правильної відповіді не існує. Перше і найкраще, що може зробити мама, це – поборотися зі своєю травмою та пост-травматичним синдромом і тоді вона буде мати життєву енергію та можливість виховувати сина справжнім чоловіком.

Громадська організація «Громадський рух «Соціальна єдність» продовжує інформувати жінок з порушенням слуху про алгоритми дій у випадку домашнього насильства, у рамках проєкту «Країна без бар’єрів для нечуючих». Протидія насильству щодо жінок з порушенням слуху». Проєкт реалізується за підтримки Фонду соціального захисту інвалідів, Міністерства соціальної політики України та Міністерства внутрішніх справ України.

Читайте також