На шляху до України без бар’єрів

Громадський рух «Соціальна єдність» активно впроваджує в життя ідею доступного цифрового середовища в Україні для людей з особливими потребами.

Завдяки співпраці громадської організації «Громадський рух «Соціальна єдність» з Харківською міською радою в більш ніж ста державних установах Харкова встановлені планшети зі спеціальним ліцензійним програмним забезпеченням для можливості виклику онлайн перекладача жестової мови у режимі 24/7.

Сьогодні у Харкові відзначали 10-річчя з дня відкриття першого місцевого ЦНАПу, розташованого за адресою Гімназійна Набережна, 26. Тут успішно втілений та реалізується ініційований ГО «Громадський рух «Соціальна єдність» проєкт щодо доступності послуг для нечуючих та слабочуючих людей.В.о. міського голови Ігор Терехов привітав працівників установи, а також долучився до тестування всіх сервісів ЦНАПу, в тому числі й до сервісу з надання послуг слабочуючим та нечуючим відвідувачам – скористався планшетом для відеозв’язку з перекладачем жестової мови. Адаптацію жестовою мовою здійснювала фахівчиня з центру соціального супроводу для нечуючих та слабочуючих.

На сьогодні у ЦНАПах зосереджена найбільша кількість адміністративних та соціальних послуг, тому саме ці установи повинні бути максимально адаптованими під потреби людей з порушенням слуху.

На заході були й люди з порушенням слуху, які особисто подякували Ігореві Терехову за унікальну можливість, яка впроваджена на рівні міста – можливості вільно спілкуватися з представниками державних установ завдяки завжди доступному перекладачеві.

У заході брали участь регіональний представник громадської організації Валентина Кушнарьова та представник компанії «Технології для людей», що є розробником програмного забезпечення, Юлія Мельник.

Уже зараз харків’яни з порушенням слуху отримують якісні послуги в державних установах зрозумілою їм мовою – жестовою. Такий результат став можливим у рамках реалізації програми «Країна без бар’єрів для нечуючих», яку ініціювала ГО «Громадський рух «Соціальна єдність».

Використання сучасних IT-рішень дозволяє повністю вирішити питання доступності нечуючих та слабочуючих осіб до державних закладів, а також ліквідувати комунікаційний бар’єр.

Харків став першим містом в Україні, де запроваджено новітні цифрові технології майже у всіх державних установах.

Читайте також