Пандемія Коронавірусу: зміни на ринку праці

20 липня 2021 року у рамках Всеукраїнського форуму «Україна 30» відбувся форум «Ринок праці в Україні». Секретар громадської організації «Громадський рух «Соціальна єдність» – Антон Гулідін, – взяв участь у якості спікера та розповідав про особливості та проблеми працевлаштування в актуальних реаліях людей з різними формами інвалідності.

Спікери підіймали важливі теми, а саме, як повернути з-за кордону трудових мігрантів. Говорили про те, яких змін потребує ринок праці України через пандемію коронавірусу та які державні програми з подолання безробіття необхідно впровадити. Однією з головних тем став і новий Трудовий кодекс, цифровізація, а також Європейська соціальна хартія і Конвенція Міжнародної організації праці, як орієнтир для забезпечення соціальних стандартів та зайнятості українців. Захід відкрив перший віцепрем’єр – міністр Олексій Любченко. Урядовець зазначив, що чітку цифру щодо українців, які виїхали працювати за кордон порахувати неможливо, але можемо припускати, що це близько 3 мільйонів українців щороку. «Ми лідери – лідери у Європі за кількістю працездатного населення, що трудиться за кордоном. Фразу «хочу виїхати» ми повинні замінити на «хочу повернутися» – процитував Любченко.

Від початку пандемії, навіть великі підприємства вимушені були скорочувати персонал та урізати заробітну плату. Близько 2,8млн людей в Україні з різними формами інвалідності і 80% з них – працездатного віку. Це люди, які можуть повноцінно працювати, приносити користь бізнесу та платити податки. Антон Гулідін, секретар ГО «Громадський рух «Соціальна єдність», зазначив у своїй промові, що за допомогою дистанційних сервісів навчання у людей з різними формами інвалідності з`явилася можливість працювати та навчатися вдома, що для багатьох є великою перевагою.

«Коронавірус – це час можливостей. Не всім відомо, що люди з різними формами інвалідності – це дуже добрі працівники, які переймаються за своє робоче місце і вимагають уваги до себе на роботі. Вони хочуть бути нарівні з оточуючими. Роботодавцю потрібно створити умови для того, щоб людина могла повноцінно себе реалізувати. Наразі, люди на інвалідних візках мають змогу працювати вдома. Основні зрушення почалися вже цього року, коли запустили Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору в Україні, яка передбачає рівні можливості для всіх.» Громадської організації «Громадський рух «Соціальна єдність» працює над реалізацією сучасних цифрових сервісів для знищення комунікаційних та психологічних бар’єрів для людей з порушенням слуху. Наразі ми працюємо над втіленням ідеї щодо працевлаштування людей з різними формами інвалідності. Як приклад – портал ВІЛЬНО! – комунікаційний майданчик, де роботодавець знаходитиме кваліфікованих та вмотивованих співробітників. На сьогоднішній день це один з яскравих прикладів взаємодії громадського сектору з владою, яка робить конкретні справи у напрямку працевлаштування людей з різними формами інвалідності.

Читайте також