Як боротися з тривогою

В житті кожного з нас трапляється так, що впевненість у собі та своїх силах втрачається, рішення приймати складніше, а депресія та стрес штовхають до думки, що з нами щось не так. Для тривоги характерна емоційна та фізична напруга, негативні думки, зневіра у майбутньому. Ми добре знаємо, що якщо болить зуб – треба звернутися до стоматолога, якщо болить серце – відвідати кардіолога. А що робити коли болить душа, а в голові повно негативних думок? Не багато людей в таких випадках не записуються на прийом до психолога, а даремно.

Громадська організація «Громадський рух «Соціальна єдність» продовжує реалізацію проєкту «Протидія насильству щодо жінок з порушенням слуху» в рамках програми «Країна без бар’єрів для нечуючих» та висвітлює тему домашнього насильства. Наша мета – надати максимум інформації про те, як діяти у випадках виявлення домашнього насильства.

Захистити себе від усього негативу в житті неможливо. Але й жити в постійному стресі складно. Людина має вміти дати собі раду і має знати, що робити, якщо раптово стало зле. Спочатку можна спробувати впоратися з тривогою самостійно - ви самі знаєте, що допомагає вам зазвичай впоратися зі стресом - послухати музику, потанцювати, поговорити чи зустрітися з друзями, зайнятися спортом. І у випадку, якщо жоден варіант не допоможе почувати себе краще - зверніться до психолога.

Ознаками тривоги є:

  • очікування поганого, дратівливість;
  • постійний страх та занепокоєння;
  • небажання спілкуватися навіть з близькими;
  • хронічна втома, біль у м’язах;
  • головний біль або біль у животі;
  • проблеми зі сном.

Починати роботу над подоланням тривоги треба із правильного дихання.

Для цього знайдіть місце, де вам ніхто не заважатиме.

  • Покладіть руки на живіт та почніть дихати животом.
  • Вдих через ніс, видих через рот. При вдиху має надуватися живіт, а не грудна клітина.
  • Повторюйте цю вправу декілька разів, доки не відчуєте, що тривога стала меншою.

Впоратися з тривогою допомагає:

  • Улюблена музика - сучасна або класична (багато досліджень вказують, що класична фортепіанна музика знімає напругу) - послухайте Шопена, Моцарта, Штрауса, Бетховена, Баха, Чайковського - виберіть мелодію, яка відгукнеться у вашій душі і знизить тривогу.
  • Випийте чаю (заваріть свій улюблений чорний, зелений з лимоном чи трав'яний чай).
  • Витратіть час на себе (якщо у вашому житті є ситуація, яка налякала вас і не потребує негайного вирішення – дайте собі час на роздуми, прогуляйтеся парком або покатайтеся на атракціонах).
  • Комедія (один із найпростіших способів – подивіться комедійний фільм - він відволіче вас від ситуації).
  • Улюблене заняття (згадайте, що вам приносить максимальне задоволення - танці, спів, вишивання, малювання тощо. Не пошкодуйте часу на улюблене заняття і побачите як буде почувати себе).

Якщо ж всі ці методи не дадуть ефекту або дратують, збільшують тривожний стан - вам знадобиться психологічна робота зі свідомістю. Візуалізайте плани та мрії, уявіть в деталях, що вже маєте все, про що мрієте зараз. І вже зараз починайте робити кроки назустріч виконання своїх планів та мрій. Втім, краще все ж звернутися до психолога.

У рамках проєкту «Протидія насильству щодо жінок з порушенням слуху», що у рамках програми «Країна без бар’єрів для нечуючих» громадська організація «Громадський рух «Соціальна єдність» надає можливість жінкам та дівчатам з порушенням слуху безоплатно звернутися до психолога та отримати консультацію.

Проєкт реалізується за підтримки Фонду соціального захисту інвалідів, Міністерства соціальної політики України та Міністерства внутрішніх справ України.

Звертайтеся через віджет на сайті громадської організації «Громадський рух «Соціальна єдність» se.org.ua щоб отримати консультації психолога та юриста - перекладач жестової мови допоможе вам. Конфіденційність гарантуємо.

Слідкуйте за новинами громадської організації, щоб не пропустити нічого важливого.

Читайте також