Звіт про діяльність Громадської організації «Громадський рух «Соціальна єдність» в 2022

Звіт про діяльність Громадської організації «Громадський рух «Соціальна єдність» в 2022

ДІЯЛЬНІСТЬ ДО ПОВНОМАСШТАБНОГО ВТОРГНЕННЯ рОСІЇ В УКРАЇНУ (січень-лютий 2022)

  • Провели стратегічне планування діяльності на 2022 рік. Затвердили план дій, заходів та проєктів громадської організації. Спланували проєкти та програми для подальшої подачі на конкурси державного та міжнародного рівня з метою подальшого впровадження.
  • Почали реалізовувати напрямок створення розважального та пізнавального контенту для людей з порушенням слуху (цікава інформація про нечуючих зірок, мотивуючі історії успіху людей з порушенням слуху, цікаві факти про день святого Валентина, тощо). Проводилися публікації корисного контенту на Національному соціальному порталі «Вільно!» та в соціальних мережах «Вільно!», як продовження реалізації програма 2021 року «Країна без бар’єрів для нечуючих» . Запуск інклюзивної інформаційної онлайн платформи «Вільно».
  • Продовжили діяльність у рамках Національної стратегії зі створення безбарʼєрного простору в Україні та інформувати людей з порушенням слуху щодо існування Стратегії, її переваг та особливостей, а також можливостей, які дана Стратегія передбачає для людей з різними формами інвалідності.
  • Провели декілька робочих нарад з питань реалізації принципів безбар’єрності в системі ДСНС за участі заступника Голови ДСНС з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Романа Примуша.
  • Популяризували спеціалізоване програмне забезпечення для цілодобового доступу до послуг онлайн перекладачів жестової мови у державних та муніципальних установах, зокрема, в закладах охорони здоров’я, продовжуючи впроваджувати основні ідеї програми «Країна без бар’єрів для нечуючих». Моніторинг доступності об’єктів соціально значимої інфраструктури».
  • Взяли участь у прямому ефірі Парламентського телеканалу «Рада», де Антон Гулідін, секретар громадської організації, розказав про впровадження безбар’єрності на рівні профільних Міністерств України.

ДІЯЛЬНІСТЬ ПІСЛЯ 24 ЛЮТОГО ДО КІНЦЯ 2022 РОКУ

ЛЮТИЙ 2022 – найвизначніші події

  • У перші години повномасштабного російського військового вторгнення на територію України провели термінову нараду та затвердили напрямки діяльності на період воєнного стану.
  • Невідкладно, 24 лютого 2022 року, впровадили волонтерський кол-центр – центр інформаційної підтримки людей з різними формами інвалідності. Зосередились на швидкому забезпеченні людей з порушенням слуху різного ступеню, а також людей з частковою втратою зору актуальною та важливою інформацією.
  • Продовжили реалізовувати ключові задачі програми, що реалізовувалася протягом 2021 року – «Країна без бар’єрів для нечуючих». Створення умов для соціальної адаптації людей з порушенням слуху». Забезпечили безлімітний доступ до послуг онлайн перекладачів жестової мови в мобільному застосунку задля можливості безбарʼєрно отримувати життєвоважливу інформацію. Завдяки реалізації цього заходу понад 6000 активним користувачам мобільного застосунку «Перекладач ЖМ» булозабезпечено безбарʼєрну комунікацію з людьми, які не володіють жестовою мовою. 
  • Запровадили адаптацію на жестову мову з аудіодескрипцією усіх офіційних звернень посадових осіб країни – переклад брифінгів, новинних сюжетів, тощо) для забезпечення безбарʼєрності інформаційного контенту для нечуючих у найбільш критичний період. Загальна кількість відео, випущених в 2022 році – понад 1000. Охоплення з усіх каналів комунікації (сайти, соціальні мережі, телеграм-канали, мобільний застосунок) – понад 2 млн користувачів. 
  • Почали активно популяризувати весь актуальний контент більш ніж в 10 каналах комунікації. Наприклад: Що робити, якщо загубилася дитина під час евакуації та як цього запобігти; Як організувати укриття вдома; Електронний кабінет людини з інвалідністю; Поради психолога, як жити під час війни. 
  • Звернулися до державних відомств та організацій з проханням якомога швидше надавати громадській організації інформацію, яку важливо популяризувати серед людей з порушенням слуху для подальшого забезпечення безбарʼєрності інформаційного контенту.
  • Встановили звʼязки з волонтерами та благодійними організаціями на території всієї країни та за кордоном: Румунія, Польща, Молдова, Данія, Болгарія з метою подальшої співпраці та оперативного надання допомоги усім, хто звертається до громадської організації по допомогу.
  • Почали вести щовечірню рубрику «Знаємо, не спите!» – відеоролики жестовою мовою з аудіодексрипцією, де збиралися ключові та найважливіші події дня, про які кожен українець мав бути в курсі. Відео публікувалося щовечора з 28 лютого 2022 до 31 липня 2022 включно (всього – 154 ролики). 
  • Почали переговори з партнерами з інших країн з метою отримання гуманітарної допомоги для людей, що потребують (одяг, взуття, ліки, продукти харчування, вода, предмети гігієни, тощо).
  • Започаткували блок «Корисна інформація» для нечуючих людей та людей з частковою втратою зору (жестова мова та аудіодескрипція): що робити у випадку ядерного удару, як поводитися при хімічній атаці, як надати першу допомогу, тощо.

БЕРЕЗЕНЬ 2022 – найвизначніші події

  • Опублікували на сайті звернення до Міжнародних організацій та донорів, зробили презентаційні матеріали щодо діяльності громадської організації до війни та на час військового вторгнення росії в Україну з проханням підтримати діяльність команди з метою забезпечення допомоги людям з різними формами інвалідності, які звертаються.
  • Популяризували інформацію, що стосувалася евакуації жінок з дітьми, маломобільних груп населення, людей з різними формами інвалідності – з різних міст в України в більш безпечні регіони України, а також за кордон.
  • Організовували допомогу в евакуації та розселенні, зокрема, з Харківської, Сумської, Чернігівської, Полтавської та Київської областей.
  • Отримала першу фуру гуманітарної допомоги від громади Івано-Франківщини. Сотні кілограмів їжі для наших захисників, теплі речі, медикаменти, засоби гігієни, дитяче харчування, ковдри та подушки і багато іншого. Каски, бронежилети, рації а ще ціла партія протитанкових «їжаків», які одразу були спрямовані у міста, де в цьому найвища потреба.
  • Організовували зберігання, сортування та доставку гуманітарної допомоги до людей, які зверталися до громадської організації та інформували про свою потребу. Понад 30 тонн гуманітарної допомоги було роздано людям силами гуманітарного штабу громадської організації.
  • Підписали меморандум про співпрацю з Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю з метою забезпечення максимальної ефективності здійснюваних заходів щодо досягнення спільних цілей.
  • Організували та передали корисні речі і амуніцію для ЗСУ, а також в Святошинський УП ГУНП у місті Києві.
  • У співпраці з Сумським обласним благодійним фондом сприяння розвитку охорони здоров’я разом з медичним центром Флоріс – забезпечили мешканців Сум та тимчасових переселенців, що потребують, гуманітарною допомогою, в тому числі понад 300 кілограмів продуктів харчування для дітей.
  • Надавали гуманітарну допомогу у: Святошинський УП ГУНП у місті Києві, ТОВ «ЖЕО Житло», Вишневе та інші населені пункти.
  • Облаштували місця для розміщення громадян, які у зв’язку з бойовими діями залишили основне місце проживання, витратили близько 77 000 грн гривень.

КВІТЕНЬ 2022 – найвизначніші події

  • Продовжили забезпечувати гуманітарною допомогою людей, які потребують продуктів харчування, води, одягу, предметів гігієни, ліками. Зокрема, на звільнених територіях України – Київська, Чернігівська, Сумська, Полтавська, Харківська області.
  • Запустили проєкт: «Сприяння створенню умов для соціальної адаптації людей з порушенням слуху в надзвичайних обставинах воєнного стану», за підтримки ІСАР Єднання у межах «Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ). У рамках проєкту 1000 користувачів мобільного застосунку «Перекладач ЖМ» отримали по 60 хвилин вільного спілкування з онлайн перекладачем жестової мови. Також за підтримки ІСАР Єднання було опубліковано 30 відеороликів щовечірньої рубрика «Знаємо, не спите!».
  • Провели роз’яснювальну інформаційну роботу в спільноті нечуючих (використовуючи контент відеоформату, адаптований на жестову мову з використанням аудіодескрипції) щодо того, як діяти, коли необхідно повідомити факти російської агресії та залишитися захищеними.
  • Офіційно долучилися до реалізації масштабної гуманітарної місії за підтримки Міністерства соціальної політики України та за участі волонтерів України. 
  • Продовжили забезпечення гуманітарною допомогою ЗСУ. 
  • Організовані місця зберігання, сортування та формування допомоги у пакунки, а також виконана доставка до місць призначення, що становило близько 300 000 гривень.
  • Здійснили закупівлю продуктів харчування (круп, чаю, борошна, олії, цукру, тушонки, паштетів, різноманітних консервів) дитячого харчування, дитячих підгузків різних розмірів, питної води, засобів гігієни, ліків. Забезпечили одягом, взуттям, товарами першої необхідності, загальна вартість товарів склала близько – 3 850 000 гривень.

ТРАВЕНЬ-ЧЕРВЕНЬ 2022 – найвизначніші події

  • Налагодили співпрацю з Бельгією. Та привезли в Україну гуманітарну допомогу з дитячого харчування, речей для дітей, засобів гігієни та по догляду за дітьми, консерви, іграшки, тощо. Також продовжили співпрацю з Famil Fund в напрямку допомоги українським біженцям в Антверпені. Також забезпечили допомогою представників Стрийської ТрО.
  • Запустили проєкт «Подаруй книгам нове життя». Збирали книжки для дітей та підлітків українською мовою та передавали українським дітям, що вимушено тікали за кордон.
  • ГО Громадський Рух «Соціальна єдність» разом з партнерами та за підтримки Олени Зеленської, у співпраці з Канадсько-українською фундацією та компанією Meest, організували 1132 продуктові набори для людей старшого віку, людей з різними формами інвалідності та маломобільних груп населення у регіонах України, які потребували цього найбільше.
  • Секретар громадської організації «Громадський рух «Соціальна єдність» у складі офіційної делегації представляв Україну в ООН – 15-ій сесії Конференції держав-учасниць, а саме Конвенція по правам людей з інвалідністю.
  • Протягом 2022 року продовжували поглиблювати співпрацю з профільними міністерствами задля досягнення спільних цілей, сформульованих в укладених Меморандумах, та реагування на нові виклики, які постали перед державою та суспільством у звʼязку з повномасштабним російським військовим вторгненням на територію України. Зокрема, за зверненням Міністерства закордонних справ України, з метою забезпечення найбільш ефективного захисту Міністерством прав громадян України з особливими потребами, які через російську військову агресію вимушені були тимчасово покинути Україну та отримати прихисток у країнах Європи, надали рекомендації щодо вжиття додаткових заходів, спрямованих на якнайшвидше і ефективніше реагування на звернення до МЗС однієї з найбільш вразливої частини громадян України. Впровадження наданих Організацією рекомендацій у роботі Мінстерства дозволить забезпечити громадян України з інвалідністю вільним доступом до консульських послуг.

ЛИПЕНЬ-ГРУДЕНЬ 2022 – найвизначніші події

  • Продовжили працювати в тих напрямках, що були визначені як пріоритетні: задоволення продовольчих потреб цивільного населення в умовах воєнного стану, забезпечення одягом та взуттям, товарами першої необхідності, гігієнічними засобами цивільного населення, забезпечення медичними засобами цивільного населення, евакуація/вивезення/переміщення цивільного населення із місцевості, де ведуться бойові дії, та небезпечних територій у безпечні місця, забезпечення гуманітарною допомогою, облаштування місць розміщення внутрішньо переміщених громадян.
  • Продовжили забезпечувати людей з порушенням слуху актуальною інформацією, адаптувати корисні поради та рекомендації профільних Міністерств.
  • Забезпечували надання нечуючим людям доступу до спеціалізованого програмного забезпечення і, відповідно, послуг онлайн перекладачів жестової мови.
  • Надавали допомогу людям з порушенням слуху у вирішенні їх особистих питань (окрім перекладу).
  • Почали роботу в напрямку пошуку партнерів від маленьких підприємств до крупних бізнесів з метою популяризації існуючою актуальної проблеми барʼєрів, з якими щодня зіштовхуються люди з різними формами інвалідності, зокрема, нечуючі люди, які потребують постійного супроводу перекладачів жестової мови. Мета – налагодження співпраці та створення безбарʼєрного простору у сфері надання недержавних послуг.
  • Працюємо над запуском проєкту «Мікро-бізнес», мета якого передбачає допомогу внутрішньо переміщеним особам, які втратили роботу, а також українцям, що прагнуть повернутися додому з-за кордону і почати власну справу. В рамках цього проєкту звернулись до декількох крупних європейських виробників засобів виробництва з метою залучення їх до участі у проєкті.

Джерела фінансування:

Проєкт

Сума, грн

МСП підтримка переміщеним особам під час агресії 

4 700 000,00

МСП благодійний проєкт КОЛЛ-ЦЕНТР єДопомога

445 210,00

МСП благодійний проєкт КОЛЛ-ЦЕНТР єДопомога

200 055,00

ІСАР ЄДНАННЯ

575 000,00

ДОПОМАГАТИ ПРОСТО!, ВБФ

600 000,00

Пожертви

641 354,28

Пожертви

63 779,56

Пожертви

25 209,24

МСП благодійний проєкт КОЛЛ-ЦЕНТР єДопомога

200 022,00

Читайте також